fredag, juli 01, 2005

 

Singulariteter


Nu tänkte vi snacka lite om en helt jävla thrashad grej. Nämligen en liten snubbe som kallas singulariteten. Längst inne i svarta hål är det så jävla sjukt alltihopa att man kommer till en punkt då massans densitet blir typ oändlig. Rymdtidens kurvatur är extrem där, säger folk som snöar på sånt här for a living, 24-7, eller kanske bara åtta timmar om dan, eller vad fan vet jag.

En lirare som heter Kurt Schwartschild applicerade Einsteins fält-ekvationer på svarta hål för att hitta den radie i svarta hål då massans densitet blir så stor att den skapar en singularitet och försvinner från det synliga universum, eftersom den extrema gravitationen förhindrar allt ljus och all strålning från att komma ut. Detta kallas "event horizon", som även gav namnet till en inte helt körd skräck-science fictionfilm.

För ett svart hål vars massa är den samma som tio solar, ligger event horizon på 189 kilometer.

Vi på juntan tycker singulariteter är hur grymma som helst, och borde finnas att köpa på Claes Ohlson. Nu kanske det är några år kvar tills den tanken kan bli verklighet, men vafan, inte ska man gå omkring och sura för det. Gå och tjacka en Kurt Schwartschild-bok och några follor istället, lägg dig på sofflocket och bara stäng av förnuftet. Ssssswwwwich!!!!

Comments:
Jo, den skräck/sciencefiction-filmen var helt körd. Speciellt som det var SÅÅ jävla uppenbart att man bytte regissör efter halva filmen... (även om det nu förutsätter att man filmade den i kronologisk ordning, vilket kanske inte är helt troligt men iallafall - den sög gammal träballe).
 
Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?